pondělí 13. července 2009

Alžběta Šorfová - Merkabah

Na webu cestyksobe.cz jsem našla hned několik přednášek na transformační témata. I recenzovaná přednášející jich tam má více. Nakonec jsem vybrala tuto z toho důvodu, že ačkoliv některé z ostatních působí formálně dokonaleji, tato mě jako jediná dojala a donutila mě se k ní vrátit.


Shrnutí obsahu přednášky: Podle autorky vstupujeme do "období transformace", kdy se utkají světlo s temnotou. Abychom mohli vstoupit do méně hmotné fáze existence, která nás za pár let čeká, musíme se pročistit od karmických i aktuálních traumat. To bolí. Procesu můžeme pomoci tím, že si jej uvědomíme, otevřeme se přicházejícímu světlu a nenecháme se strhnout zpátky do temnoty, která po nás natahuje ruce.

Stručné hodnocení: Po prvních minutách jsem si myslela, že u toho nevydržím. Nejistý, chaotický "ee-ee" výklad přenášený nedokonalým audiem mě od zhlédnutí celého videa trochu zrazoval. Věci nepomáhal ani místy trochu infantilně laděný výklad ("To zní moc hezky, že jo?"). S následnými fázemi přednášky jsem ale do jejího obsahu postupně pronikala a v závěru jsem byla skutečně ráda, že jsem se k ní proklikala.

Absenci vizuálních pomůcek typu tabule či slideshow zaplnila přednášející mocnou gestikulací, která místy hraničila s tlumočením přednášky do znakové řeči. Mně osobně to tak ale bylo příjemné.

Jen těžko se však smiřuji s přílišnou fascinací filmem Matrix (asi právě proto, že ho mám ráda a vím, že to opravdu není dokument) a také okázalé ignorování jakýchkoli hmatatelnějších důkazů. Jsem otevřená všem možnostem, ale to, že mi to někdo řekne a že se mi často motá hlava, mi prostě k uvěření v transformaci nestačí. A nemělo by to stačit nikomu. Ať nejsme manipulovatelné stádo.

Sympatická dáma, která do mě asi definitivně naočkovala super pojem "egoušek", evidentně přebujelým egouškem netrpí, působila na mě velice pokorně, sympaticky a důvěryhodně. Velmi oceňuji, že se vyhnula přehnaným bububu teoriím.






Perličky:
"Všechno, co se děje okolo nás, je vevnitř nás."
"Jak se nám začne pročišťovat vědomí, začne se nám pročišťovat i ego. A to bolí. A bolí to proto, že ten náš egoušek je to, co si myslíme, že jsme. My vlastně vědomě máme nějakou představu o sobě. A teď si představte, že toto všecko se začne rozpadat."
"Začíná se probouzet spousta nových strachů, o kterých už jsme si mysleli, že jsou zapomenutý."
"Přichází doba, kdy je lidstvu přáno a dáno pracovat s vlastní podstatou."
"... nevinit ostatní za svou vlastní bolest."
"Kdybychom to jako děti, čistý a nezakalený, začali odevzdávat - toho egouška... a nechali to proudit a přijímali to tak, jak to je, tak to jde mnohem rychleji..."
"Vlastní láskou rozpustit vlastní bolest."

Otázky, které mě k věci napadají:
1) Pokud má někdo komplexů a traumat příliš, je pro něj vůbec ta "čištící" bolest přežitelná?
2) Má celý ten proces nějaké vlastnosti typu soucit s trpícími, kteří všechny ty děje prožívají?
3) Co je cílem toho našeho budoucího "světelnějšího" života? Proč se vše děje?
4) Potřebuji pravdivou odpověď o tom, jak to je. Má smysl ji zkoušet hledat objektivně, nebo je to vše jen otázkou víry?



Video: http://www.cestyksobe.cz/video-reportaze/alzbeta-sorfova/alzbeta-sorfova/90.html. Určitě doporučuji.

25 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Chtěla abych napsat svůj názor na přednášky paní Alžběty Šorfové. Ano, tak samozřejmě že tam chyby byly ale vždyť tady nešlo o nějakou firemní prezentaci nebo o to někohu přesvědčit. My lidi co se o toto zajímave víme že je čas transformace a je to téma velmi složité a četla jsem hodně knih a můžu říct že člověk málo učený tomu taky nemusí rozumět.
Paní Šorfová to ale povídá sválně takto zjednodušeně a možní infantilně aby to pochopil opravdu každý.
A na vaše otázky ráda odpovím:
Pokud má někdo komplexů a traumat příliš, je pro něj vůbec ta "čištící" bolest přežitelná?

Ano, je přežitelná a každý si vybere svojí cestu , která je pro něj nepřijatelnější. Jsme na tom skoro všichni stejně každý dělal v minulých životech zločiny, chyby , hříchy atd.

Má celý ten proces nějaké vlastnosti typu soucit s trpícími, kteří všechny ty děje prožívají?

Ty děje prožíváme všichni bez vyjímky takže jako chcete aby jsme se tu všichni litovali? této otázce moc nerozumím....

Co je cílem toho našeho budoucího "světelnějšího" života? Proč se vše děje?

Děje se to proto, protože jsme skoro zničili přírodu, lidé jsou na sebe zlý, sobečtí, závistíví atd. prosazují se zde mocenské zájmy a vykořisťuvání atd. Cílem transformace jsou lidé kteří budou mít jiný vztah k přírodě, budou mít schopnosti se sami léčit, komunikovat s vyšším já a energickými bytostmi, budeme moc svoje tělo změnit z hrubohmotného stavu na jemněhmotný atd. je toho samozřejmě víc hlavní je aby jsem neničili přírodu a lidstvo žilo "jako v ráji".


Potřebuji pravdivou odpověď o tom, jak to je. Má smysl ji zkoušet hledat objektivně, nebo je to vše jen otázkou víry?

Myslím, že je dobrý vědět jak to ve skutečnosti funguje už kvůli tomu aby jsme rozuměli co se s námi děje, protože když vím, že je to za účelem toho aby jsme se měli lépe, tak se všechny bolesti mnohem lépe snášejí. Stejně se tomu nikdo nevyhne i když nevěří, to je jedno. AlE myslím, že každá hledáme pravdu...

Ale to vše paní Šorfová řekla, možná by bylo vhodné lépe poslouchat obsah toho co paní Šorfová říkala než jak se chovala...podle mě mě skvělá!!!!!:-)

abeni řekl(a)...

Díky, na komentář jsem narazila až teď... moc ti za něj děkuju :-).

Pokud jde o tu otázku "Má celý ten proces nějaké vlastnosti typu soucit s trpícími, kteří všechny ty děje prožívají?" - mám tím na mysli, zda je ten proces stoprocentně objektivní, nebo zda, když uvidí bolest, umí přijít a pohladit po vláskách. Víš, jak to myslím? :-)

Díky, díky, díky.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, já bych se k tomu ráda přidala. Nějak dnes nefunguje připojení na www.cestyksobe.cz, tak jsem zklamaná, protože jsem si chtěla poslechnout další přednášku od paní Šorfové.

Ohledně toho soucitu s trpícími - já si myslím, že netrpíme nikdy více než je nutné, protože ten proces spouštějí ti, co nechtějí aby jsme trpěli. Nechtějí,protože nás mají rádi.

Protože nás mají rádi, tak předpokládám, že to pohlazení po vláskách přichází, nevím v jaké formě, odhadovala bych, že jich bude víc a že si je možná někdy k sobě neumíme pustit, ale věřím, že jsou vynalézaví.

Taky věřím tomu, že ten proces je stoprocentně objektivní, pozorováním toho, jak je to tady stvořené a jak chytře všechno funguje (sleduji osudy lidí nebo své chování, když něco udělám, jaká přijde reakce) jsem došla k závěru, že ten systém je dokonalejší než si tady na zemi umíme představit.

Jsou to jen mé osobní názory.

Mějte se moc hezky!!!
Táňa

Anonymní řekl(a)...

holywoodko - dělat tokovouto kritiku opravdu na mě působí jako ztráta svéprávnosti a ujetost - chápu, ale nemlčím,

na poslední otázku - vše ve vsmíru je jen o víře a tvůrčím duchu, člověk jako ty by měl určitě začít třeba s knihou nebo filmem Tajemství (The Secret)a od sebe, než začne chytat kočku opačně - nebo jen naslouchat

indiánská moudrost:
když stará vrána kráká, mladá sedí a tiše naslouchá

Jarda

abeni řekl(a)...

Eh... kdo je to "holywoodka"?

A on je někdo, kdo bere Tajemství vážně? To mě překvapuješ :-). Přihoď ještě něco zábavnýho ;-).

Anonymní řekl(a)...

Je spousta lidí, kteří berou tajemství vážně. :))) Již několikrát jsem se mohla přesvědčit, jak nádherně funguje myšlenková frekvence..

Anonymní řekl(a)...

BYL JSEM S DCEROU NA SEMINÁŘI V PARDUBICÍCH.ALŽBETA TAM ZAŘILA ŠTĚSTÍM A LÁSKOU A TO TAKÉ PŘENÁŠELA NA NÁS.BYLO TO NĚCO NEUVĚŘITELNÉHO ,CÍTIT VŠUDE OKOLO TO CHVĚNÍ ,TO ŠTESTÍ KTERÉ BYLO V KAŽDÉM Z NÁS.CÍTIL JSEM SE KONĚČNĚ VOLNÝ A SVOBODNÝ.DEKUJI VŠEM ZA TEN ZÁŽITEK ALE HLAVNĚ ALŽBETĚ .KDYŽ TAM STÁLA VŠE SE PROZÁŘILO LÁSKOU A NEKONČICÍM ŠTESTÍM.ALŽBĚTO DĚKUJI ZA SEBE I ZA DCERU MÁME TÉ RÁDI RADEK A TEREZA

abeni řekl(a)...

Tohle se mi stalo už podruhé, první poděkování mi přišlo do mailu. Zdá se mi to trochu zvláštní, protože opravdu nevidím nic, co by naznačovalo, že má zmiňovaná paní s tímto blogem společného něco víc než jen to, že je zde odkazováno na její přednášku :-). Doporučuji to zkusit spíš třeba tady: http://www.cestyksobe.cz/kontakty.html. Díky za návštěvu.

Anonymní řekl(a)...

Mne to cele pripada jako blbost. Alzbeta mluvi z cesty, ma to vsechno znaky sekty. Zadne dukazy, zadne odkazy. Proboha, lidi, vzpamatujte se.

Anonymní řekl(a)...

Zajímalo by mě zda tomu opravdu věří nebo je to jenom prosperující zaměstnání

Anonymní řekl(a)...

Důkazy? Začněte na sobě pracovat, poznávat sebe sama, hledat pravdu, žít vědomě, být tím, kým doopravdy jste a dostaví se i důkazy...hledejte je v sobě. Vy přece nevíte, co je pravda a co ne, tak to nezpochybňujte a spíš se zaměřte na hledání. :-)

Anonymní řekl(a)...

No, nevím, nevím. Jel jsem s ní v šambale a sedmi stupních merkaby. Zdá se mně méně sebekritická, více infantilní. Pojmosloví, které používá, spíše svědčí o její "rovině plynutí", než o tom, že se chce přiblížit běžnému člověku. Tu a tam si protiřečí. Dřívější silné řeči o galaktické radě jsou nyní obraceny naruby - do rangu zkostnatělých patriarchů mohutně vstupuje ženský prvek Isis, který tam konečně udělá pořádek. Merkaba má nyní nový systém, tak trochu vzhůru nohama oproti dosud kázanému a předávanému. Není to snad managerská příprava na nový "desetistupeň" s novým finančním přínosem bez potvrzení? Nebo svébytná reakce na kritický článek o podvodné české merkabě v jejím podání?? Pomalu vyčerpávaný slovník se stále opakovanými schématy mě (opět) nastartoval k vlastnímu intenzivnímu hledačství a k radosti nad objevováním bez vedení, bez infikování, bez platby za pár desítek minut se zamhouřenýma očima ... :-)

Anonymní řekl(a)...

přednášky jsou velmi zajímavé, dle mě je to jediné delší video v češtině co lze na netu najít. a svoboda volby každého co si z toho odnese pořád zůstává. michal

Dalibor řekl(a)...

Nic proti tady paní Alžbětě nemám, opravdu, ale její výklad na mě působí trochu chaoticky a na můj vkus trochu hodně emocionální.
Když to porovnám třeba s Petrem Chobotem, tak ten Chobot umí každopádně lépe mluvit a jeho výklady či meditace vypadají daleko daleko přesvědčivěji.
PS. Nejsem taky zrovna fanoušek amerických filmů, takže třeba slovo MATRIX, když ho slyším v každé druhé větě, tak to na mě moc dobře nepůsobí. Ale to je jen marginální detail.

Anonymní řekl(a)...

Jedná se o člověka provozujícího černou magii.

Anonymní řekl(a)...

Účastnila jsem se semináře A.Š. 23.10. a jsem z ní vyléčena, slyšela jsem, že nejsem první. A.Š. byla velmi negativní, vyprávěla, jak příští měsíc všechno skončí, ale po meditaci se vše najednouz obrátilo v dobré. Souhlasím , že si protiřečí, je neůměrně dramatická a dost emocionální. Lidí bylo též velmi málo, dneska jsem přesvědčená, že kvůli ní. Při sledování videí si A.Š. nedokáže stát za svým, všichni jsou miláčci, úžasní a neříká nám pravdu, ten seminář byl opravdu šok. Naštěstí jsem poslouchala svoje vedení a jinou osobu a vše už jsem si vyladila, myslím, že na přednáškách nemá co dělat, akorát straší lidi něčím o čemž ještě před pár měsící bájila. Víte, jak pořád říká, že nemůže jíst ty brambůrky- no jo, ale podívejte se co je na nich napsáno: BOHEMIA.

Anonymní řekl(a)...

Kazdy z nas muze zacit na sobe pracovat a jestlize dospejeme k sobe alespon castecne, nebudeme citit potrebu posuzovat, ale hledat. Stastnou cestu, je jich opravdu mnoho.

Anonymní řekl(a)...

Možno Vás zaujme Merkaba od Drunvala Melchizedeka: www.kvetzivota.sk .

Anonymní řekl(a)...

Osobně mám taky s A. Šofrovou problém, pravděpodobně to je šarlatánka. Následující odkaz je o ní, přestože v tom článku její jméno nepadlo:
http://aeonsun.webnode.cz/news/ceska-verze-merkaby-temer-dokonaly-podvod/
Dále jsem v komentářích zaznamenal jméno Petr Chobot. Tak na tohoto pána si dávejte ještě větší pozor. Ten je vyloženě nebezpečný:
http://karolinaloskotova.blog.cz/1008/co-je-zac-petr-chobot

Zdraví L. Kopecký

Anonymní řekl(a)...

Co mě opravdu rozesmálo, je informace uvedená na nějakých stránkách s ní spojených, že jí můžete (nebo nevím komu ještě dalšímu) poslat peníze, aby byl lepší svět. Ha ha ha.

Anonymní řekl(a)...

A o paní Kateřine Motyčkové ani nemluvit. Jsou to šarlatánky psychicky narušené. Nasilu se usmívat a být cool pozitivně naladěna, taky neni v pořádku. Moluvit o lásce dokola. mnoho řečí,ale při tom žádnej obsah výkladu. Je to sekta. Se divím,že už nejsou někde zavřené za poplašné zprávy.

Anonymní řekl(a)...

tak jsem to tady vsechno poctive prelouskala...a tedy dost rozporuplne a nejsem si uplne jista co si o tom mam myslet...ale co vim, je to,ze Alzbeta mi taky zrovna 2x nesedi.....o ezoteriku se dost zajimam hlavne ale tak ze se snazim pracovat na sobe ano plus seminare, cetba i Cesty k sobe na netu - jakozto obcas zajimavy zdroj informaci ( po pravde dnes jsem to zapla po dlohe dobre a asi uz 3 prednasky jsem preklikala posleze vypla ( a to me esoterika opravdu zajima :-) a bavi me cist a sledovat!!! ) ale Alzbeta a to jeji chichotani a navic -vzdyt ani neumi polozit otazku!!!!dnes opravdu pije krev...porad se opakuje to same.... no nevim asi koncim z netem a zustanu jen u cetby a overenych zdroju co se tyka seminaru..( kamaradi a kamaradi kamaradu a tak... komu muzu verit...):-)
helena

Anonymní řekl(a)...

ja som bol na jednej prednaske pani sofrove pred par rokmi a potom som videl zopar jej videi. Suhlasim, ma svojsky prejav, obcas trochu infantilny. Dlho som nevedel, kam zaradit informacie ziskane na jej pradnaskach, napr. co sa tyka 'egouska' a vyrokov, ako 'vse, co se deje vonku, deje sa vnutri nas'. co mi osveltilo veci, o ktorych prednasa bola ucast na workshope The Journey vedenou Brandon Bays. pocas workshopu sa robia tzv 'emocne procesy' na uvolnenie negativnych emocii atd. a pocast jedineho procesu sa mi podarilo uplne prerazit cez niekolko emocnych vrstiev a na uplnom dne som sa stretol so svojim skutocnym JA... vedomie nekonecne velke, bezpodmienecnu lasku. a z aspektu svojho skutocneho JA, clovek pochopi (alebo skor zazije, kedze to nie je v podstate myslienkovy proces) co je to ego. mozno to znie trochu sektarsky, to co tu pisem. ale je to v podstate 'hard-core spirituality' :-D a je urcena len vaznym zaujemcom. kazdopadne The Journey (www.cesta-cs.info) odporucam vaznym zaujemcom :-)
a este jeden zrdoj, (ktory je mozno este tazsi na travenie) je www.TheGreatSimulator.com - je tam zopar videi vo free sekcii ale vsetko po anglicky.
A existuje pani Byron Katie, ktora zalozila cely system prednasok (The Work) na filozofii "co sa deje vonku, deje sa vo mne". V podstate sa jedna o to ze nase ego premieta seba sa meho na vonkajsiu realitu, aby ziskala skusenost seba sameho. bez tejto skusenosti totiz ego prestava existovat. ego potrebuje byt zrkadlene. A da sa povedat, ze TheSecret prave poukazuje na tuto vlastnost vytvarania okolitej reality ako premietanie vnetornych kvalit. The Secret zdoraznuje tento mechanizmus ega, avsak ego robi aj kopec inych veci, ktore theSecret ignoruje.
Informacie, ktore som tu pospominal sa ciastocne prelinaju a podporuju. samozrejme na to, aby sme informaciu prejavili na urovni fyzickej reality, musi tato informacia prejst egoickym konstruktom a tym straca na pravdivosti, resp. sa skresluje. Ego totiz neustale referuje na spomienky z minulosti a pretavuje ich do reality, tym sa do informacii dostavaju neziaduce skreslenia z negativnych mentalnych modelov (presvedceni).
takze vsetky zdroje treba brat s rezervou a treba 'vycitovat' ich pravdivost. kazdopadne pani Sofrova je cennym zdrojom informacii, avsak nie jedinym zdrojom :-)
Namaste. Zoltan.

Anonymní řekl(a)...

Přednášky A.Š. možná mají znaky "júestrendu", t.j. vždy s úsměvem , ať se děje , co se děje. Výklad čehokoli spočívá v tom, že vše je snadné... akorát, když potřebujete něco skutečně řešit, zjistíte, že jste nepostoupili v informacích ani o píď a v sebelásce jste stále na nule...Hlavně, že jste zaplatili...

Anonymní řekl(a)...

jak snadne, je posuzovat ! Uhlu pohledu na cokoliv je minimalne tolik, kolik nas po Zemi kraci (sedm miliard). Ma vlastni zkusenost s LASKOU je toto : podari - li se vam zmobilizovat soucit, ctnosti ci sebeuctu , t.j.sebelasku do potrebne miry, stanete se LASKY PLNYM clovekem - v tuto chvili nastava moment, kdy se o ni muzete skutecne zacit delit. Stavate se zdrojem radosti, poteseni i nadeje pro cele sve okoli - a laska, nebo svetlo, chcete - li, nejmocnejsi element sveta i celeho vesmiru, stava se pak mimo jine pochopitelne i lecivou silou. Funguje to. Vim, o cem mluvim. Nemohu podat zadne dukazy, snad jen svedectvi mych blizkych, pomohla by malovernym v jejich vecnem tapani. Zkuste to taky, rozhodne nemate co ztratit.Kompasem budiz vam vnitrni pocit, pro ktery stoji za t...o tady byt..lenka hatasova

Okomentovat