úterý 14. července 2009

Post-orgastická prázdnota u žen - existuje a může i povznášet

Těžko psát o něčem tak subjektivním, jako jsou pocity a myšlenky ženy po orgasmu. Z odborné literatury se dá vyčíst, že v zásadě se tyto emoce pohybují v široké škále mezi "pocitem získání množství nové energie" až po stavy depresivní. Přesto však věřím, že jednoho společného jmenovatele tyto zážitky mají - dostaví se při nich určitý pocit prázdnoty plynoucí z uvolnění napětí a z prudké změny motivací... nebo méně učeně - plynoucí z prudké změny z "chci, chci, chci" na "už mám." :-) Mise byla splněna a teď bude chvíli trvat, než si ego najde jinou věc, po níž se začne momentálně pídit.


A právě ten moment prázdnoty (do kterého někdo následně nalije pozitivní či negativní energii) mě zajímá. Ne nadarmo už Buddha říkával, že když se člověk dokáže na chvíli oprostit od všech chtíčů a jiných pomíjivostí, zažije Pravdu. Pravdu, která "leží za myslí a hmotou, za prostorem a časem, za podmíněným polem relativity".




Post-orgastický člověk sice není zcela prost všech tužeb, rozhodně k tomu má ale blíže než v drtivé většině jiných situací. Je třeba toho proto využít. Částečně se tématu pravděpodobně dotýká i notně zprofanovaná tantra, ale nechci moudra přejímat, když je už už mám na jazyku sama... :-)

Proč ale v nadpisu zmiňuji pouze ženy? Odpověď se ukrývá v následujícím grafu.



Tahle "křivka ženského orgasmu" popisuje tři základní typy vývoje vzrušení. C - rychlé vzrušení a prakticky žádná dohra, A - (údajně) standardní křivka s jedním či více orgasmy zakončená o něco delší dohrou, B - křivka prakticky bez vyvrcholení - napětí se neuvolní, následuje tedy dlouhá dohra.


Asi netřeba zdůrazňovat, že většina mužů by se jistojistě vešla do kategorie A. Odtud zřejmě stereotypy "pak se otočil a usnul". Stejně tak se většina mužů shodne, že spánek po orgasmu je podstatně hlubší a kvalitnější. Někteří si tenhle postup oblíbili natolik, že ani nemohou jinak :-). Domnívám se, že post-orgastický spánek navozuje určitý klid podobný meditaci, v němž se člověk oprostí od všech starostí dne a jde odpočívat s tím, že do druhého dne vstane jako fénix ze stereotypního popílku.


Naproti tomu řada žen něco takového snad v celém životě nepozná. U typu A a B vyzní vzrušení více do ztracena a následuje tak nejspíš převalování na posteli a rozutíkané myšlenky.


"Věnuj se partnerce po sexu," nabádá snad každý manuál pro pány, který ještě nesklouzl k dokonalému cynismu. Já bych dodala - raději si nejdřív zjisti, zda je á, bé nebo cé :-). Protože stejně jako každý jiný předsudek, může i tenhle přinést nepohodlí těm ženám, které, jako hrdá áčka, chtějí prožít post-orgastický stav v meditativním duchovním rozpoložení, které je buďto přiblíží k oné Buddhově Pravdě, nebo skončí v sladké dřímotě. Obojí je osvěžující.

Detailně o využití skončeného orgasmu zas někdy příště...

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...

EHM...musím ač nerada konstatovat, že sexuálně jsem zřejmě průměrný chlap.:-)

Okomentovat