pondělí 13. července 2009

Ken Robinson - Ničí školy kreativitu?

Ještě před půl rokem jsem toho muže neznala a tohle byla první jeho přednáška, kterou jsem, byť jen zprostředkovaně, viděla. Komik nebo vědec? Spasitel nebo jen glosátor? Těžko se rozhodnout, jak Kena Robinsona zařadit, je však velice snadné si ho zamilovat.

Konference se nevedou jen od pultíků. Ken přijde, pošle obecenstvu trochu svého charisma a gagů, a zase odejde. Zůstane po něm dojem. Rozhodně patří mezi ty profesionály, kteří jsou tak profesionální, až působí neprofesionálně. Jako hodně fajn chlápek z ulice, který vám poví něco o životě. Jenže Ken není chlápek z ulice. Má doktorát, byl pasován na rytíře, spolupracoval jako poradce s několika národními vládami a svými studiemi na téma dětí a pedagogiky si získal pozornost odborné i laické veřejnosti.



Přednáška na téma "Ničí školy kreativitu?" nespočívá v poplivání tradičních, často "biflovacích" metod, ale spíše v pozitivních příkladech přirozené dětské geniality a kreativity, kterou by snad stálo za to rozvíjet. Celkem mě jeho mikro-historky zahřály u srdce.

Perličky:
"Moje hlavní sdělení je, že kreativita je ve vzdělání stejně důležitý cíl jako gramotnost a měla by jí být věnována stejná pozornost."
"Učitelka (...) šla k holčičce a ptá se jí, co že to kreslí. A holčička říká - kreslím obrázek Boha. Učitelka na to - ale vždyť nikdo neví, jak Bůh vypadá. A dívka odpoví - tak za chvíli to zjistí."
"Děti se nebojí zkusit něco, čím si nejsou jisté. Když neví, tak to prostě zkusí. Nebojí se chyb."
"Pokud se bojíme chyb, nemůžeme být nikdy originální."
"Picasso jednou prohlásil, že všechny děti se rodí jako umělci. Problémem je zůstat tím umělcem, i když dospíváme."

Anglicky, s českými titulky:

0 komentářů:

Okomentovat